Νέα

«Τίτλοι τέλους για την καλοκαιρινή εκστρατεία 2013-απολογισμός-ευχαριστίες»

12 Σεπτεμβρίου 2013,  Βιβλιοθήκη

Ολοκληρώθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία οι δράσεις της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας που διοργάνωσε η Θουκυδίδειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλίμου σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library και την αποκλειστική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με στόχο την προώθηση της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας στους μελλοντικούς χρήστες των Βιβλιοθηκών.

Από τις 15 Ιουνίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκαν 27 εκδηλώσεις που απευθύνονταν σε παιδιά ηλικίας 4 έως 13 χρόνων, με συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Περισσότερα από 300 παιδιά, μέσα από τις εκδηλώσεις και τις δράσεις της Βιβλιοθήκης, απόλαυσαν ένα δημιουργικό και ξεχωριστό καλοκαίρι. Το πρόγραμμα στηρίχθηκε στον εθελοντισμό. Έτσι, συμμετείχαν 22 εθελοντές, από τους οποίους οι 12 ήταν οι εμψυχωτές που πλαισίωσαν τις δράσεις, 4 συνοδοί, 2 υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης και 4 εξωτερικοί συνεργάτες του Future Library. Επίσης, δύο από τις δράσεις επαναλήφθηκαν από τις βιβλιοθηκονόμους Χριστίνα Γαζοπούλου και Μαρία Ρούσση στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου Αλίμου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το «Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» δώρισε στις 117 βιβλιοθήκες που συμμετείχαν στην καλοκαιρινή εκστρατεία  ηλεκτρονικό εξοπλισμό, παιδικά – εφηβικά βιβλία και αναλώσιμα, εργαλεία τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στη υλοποίηση των δράσεων.

Μέσα από τις προσεκτικά μελετημένες παρουσιάσεις τα παιδιά έκαναν παιχνίδια γνωριμίας με τα καινούρια βιβλία της Βιβλιοθήκης, θεατρικό παιχνίδι, επιτραπέζια παιχνίδια, πειράματα, κατασκευές, χειροτεχνία και ζωγραφική. Επίσης, συμμετείχαν σε δράσεις σχετικά με τη δημιουργία και σύνθεση ιστοριών, αφήγηση και δραματοποίηση παραμυθιού, εικαστικά εργαστήρια, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και χρονογραμμές που μας ταξίδεψαν στην ιστορία των χρωμάτων.

2

Λόγω της καθημερινής σχεδόν διεξαγωγής των δράσεων, τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς τους έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε «δίαυλος επικοινωνίας» ανάμεσα στα παιδιά και στη Βιβλιοθήκη. Η Βιβλιοθήκη μας απέκτησε νέα μέλη και γέμισε με όμορφες παρουσίες, συνεργάστηκε με ενδιαφέροντες ανθρώπους και βέβαια γέμισε το χώρο της με τη φαντασία, το γέλιο, τη δημιουργικότητα και την αγάπη μικρών και μεγάλων. Οι μικροί επισκέπτες γνώρισαν τη λειτουργία της, μυήθηκαν στον κόσμο του βιβλίου και πέρασαν ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο τους. Οι γονείς δια μέσου των παιδιών τους απέκτησαν μια ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης με τη βιβλιοθήκη.

Η Θουκυδίδειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλίμου είναι σε θέση να αναδειχθεί σε πόλο έλξης πολιτισμού και δημιουργικότητας, όπου σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους πολίτες αλλά και για τις δημόσιες υπηρεσίες και ειδικότερα για τον θεσμό των βιβλιοθηκών μπορεί να εξελιχθεί σε αρωγό και κοινωνικό και πολιτισμικό φορέα.

Ο Θουκυδίδειος Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αλίμου, θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τους ανθρώπους, των οποίων η βοήθεια και συμβολή ήταν ουσιαστική για την πραγματοποίηση των δράσεων και οι οποίοι εντός της καλοκαιρινής περιόδου διέθεσαν σημαντικό προσωπικό χρόνο για την υλοποίηση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.

1

Συγκεκριμένα ευχαριστούμε τους παρακάτω εμψυχωτές-εθελοντές για την πολύ σημαντική συμβολή τους στην υλοποίηση: Σοφία Κωσταμπάρη (φιλόλογο), Γρηγορία Λάγιου (φιλόλογο), Κατερίνα Κατέκου (νηπιαγωγό), Βάλια Συκιώτη (φιλόλογο), Γιάννη Γιαννακόπουλο (δάσκαλο φωτογραφίας και φωτο-ειδησεογράφο), Κώστα Κουρτίδη (φωτογράφο-δάσκαλο φωτογραφίας), Μαρίνα Βασιλείου (καθηγήτρια Αγγλικών), Ασπασία Μάκου (φιλόλογο) και Ιωάννα Αποστολοπούλου (δασκάλα), Θάλεια Λάζου (βρεφονηπιοκόμο), Κατερίνα Διαμαντή (νηπιαγωγό), Χρυσάνθη Σιέμπου (εικαστικό) και Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου (μουσικό).

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους εθελοντές Κωνσταντίνα Γκάνιου, Ναμπίχα Χαντάντ και τους βαθμοφόρους προσκόπους του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Καλαμακίου, Άλκιστη Χανδρινού και Λουκιανό Παπαδόπουλο.

Ιδιαιτέρως, ευχαριστούμε την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», για υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, για την συνεργασία και την ενίσχυση της Βιβλιοθήκης μας με δωρεά βιβλίων, αναλωσίμων και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

3