Νέα

Τα παιδιά επισκέπτονται τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλίμου

10 Απριλίου 2014,  Βιβλιοθήκη, Γεγονότα

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο

 

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014, 50 μαθητές της Δ’ τάξης του 5ου δημοτικού σχολείου Αλίμου επισκέφθηκαν τη δημοτική βιβλιοθήκη και βιώνοντας πολύπλευρη εμπειρία. Περιηγήθηκαν και ξεφύλλισαν τα αγαπημένα τους βιβλία. Είχαν επίσης την ευκαιρία να ακούσουν για τις περιπέτειες του Κόδρου και των ηρώων της ελληνικής μυθολογίας μέσα από το βιβλίο «Ο Ευγενικός βασιλιάς».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την Τετάρτη 12 Μαρτίου επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλίμου οι 60 μαθητές της Β’ τάξης και πάλι από το 5ο Δημοτικό Σχολείο. Με τη βιβλιοθηκονόμο Χριστίνα Γαζοπούλου έπαιξαν παιχνίδια με τις αισθήσεις, ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν στη συνέχεια πιο ρεαλιστικά το νόημα του βιβλίου «The black book of colours», της Merena Cottin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πράγματι, είχαν μεγάλο ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον που έδειξαν ήταν αρκετό για να αισθανθούν μέσα από τα «μάτια» του ήρωα και να ερμηνεύσουν ακόμα και τις ανάγλυφες εικόνες του βιβλίου.

Στο τελευταίο μέρος, είχαν την ευκαιρία να μάθουν το ελληνικό αλφάβητο της γραφής Braille (σ.σ.: απευθύνεται σε άτομα που στερούνται όρασης) και να γράψουν με τον τρόπο αυτό τις λέξεις που αγαπούν. Και φυσικά τα κατάφεραν εξαιρετικά!

 

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλίμου

Την Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014, η ΣΤ΄ τάξη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου έχοντας ως σημείο εκκίνησης τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλίμου, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει  την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της WWF Ελλάς και συγγραφέα κ. Ελένη Σβορώνου σε μια περιβαλλοντική δράση του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, τη γειτονιά στο σπίτι.

IMG_1302

Τα παιδιά επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη θεματική ενότητα «οικολογικό αποτύπωμα» και «κατανάλωση – υπερκατανάλωση» στην καθημερινότητα. Στόχος της δράσης ήταν η καλλιέργεια της ικανότητας παρατήρησης της φύσης με κριτικό πνεύμα και διατύπωσης ερωτημάτων με βάση την παρατήρηση της φύση.

Σαν προθέρμανση, εξερεύνησαν το εξωτερικό περιβάλλον της βιβλιοθήκης και το οικοσύστημα που έχει αναπτυχθεί εκεί και κατέγραψαν τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία στη βιοποικιλότητα αυτού. Στη συνέχεια η κ. Σβορώνου τους παρουσίασε ένα video, όπου μέσα από αυτό πρωταγωνιστές γίνονται τα ίδια τα παιδιά, ώστε να αντιληφθούν καλύτερα τις καταναλωτικές τους συνήθειες και την περιβαλλοντική κρίση και εν κατακλείδι να προτείνουν λύσεις για  την αναβάθμιση του τρόπου ζωής όλων.

 IMG_1317

Τα… «πρωτάκια» στον “κόσμο των παραμυθιών”

Στις 27 και 28 Μαρτίου 2014 επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλίμου η Β’ τάξη του 2ου – 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου, με τις δασκάλες  Αργυρώ Δασκαλάκη,  Αλεξάνδρα Χατζηγιάννη και Βίκυ Κανταράκη.

Την 1 Απριλίου η Α’ τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου με τις δασκάλες τους Ιωάννα Μακριδάκη και Νένα Παπαδοπούλου.

Για τους μικρούς αναγνώστες είχε προγραμματίσει μία πολύ ευχάριστη έκπληξη, όπου τους υποδέχθηκε μία “παραμυθονεραϊδα”, η Κατερίνα Κασιμάτη για να τους μυήσει με την γλυκιά αφήγησή της στον κόσμο των παραμυθιών.

Το βιβλίο “Η Χιονάνη και οι 7  νάτοι” της Σοφία Μαντούβαλου, έδωσε την αφορμή για να βιώσουν τα παιδιά ένα σύνολο συναισθημάτων, τα οποία η “παραμυθονεραϊδα” τους εμφύσησε, αξιοποιώντας με διαδραστικότητα κάρτες και παιχνίδια που ενίσχυαν τη συμμετοχή. Η δράση ολοκληρώθηκε με απίθανες κατασκευές που πήραν μαζί τους σαν αναμνηστικό.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA